المپیادهای علمی در ایران؟
قطعا تاکنون واژهی المپیاد را شنیدهاید؛ المپیاد هم درست مثل المپیک که برای محک زدن توانایی ورزشکاران در رشتههای مختلف برگزار میشود، برای مقایسه تواناییهای علمی دانشآموزان کشورهای مختلف دنیا برگزار میشده و تاکنون نیز به سبک و رویهی قبل ادامهیافته است.
اگر به تاریخچهی آزمون های علمی المپیاد در سرتاسر جهان نگاهی بیاندازیم، بهیک تقارن تاریخی میرسیم که چندان هم اتفاقی نیست. سال ها پیش و در جریان جنگ جهانی دوم که کل اروپا را درگیر خود کرده بود، نخستین مسابقات ورزشی المپیک برگزار شد. همان طور که میدانید در جریان این جنگ کشورهای شرق اروپا که به بلوک شرق معروف بودند و توانایی رقابتی کمتری در حوزهی نظامی با کشورهای پیشرفتهتر مثل آلمان داشتند، برای اثبات توانایی های خود، تلاش می کردند تا با پیشی گرفتن در مسابقات ورزشی، بخشی از کاستی های خود در عرصههای تکنولوژیک را تحت تاثیر قرار داده و امید و اعتماد به نفس را در میان مردم کشورهای خود زنده کنند. بعد از پایان جنگ جهانی دوم، جهان دورهی جدیدی از تحول را طی کرد که بعدها جنگ سرد نام گرفت. هر چند که این بار دو طرف جنگ سرد، دو طیف از کشورها را ایجاد کرده بود.
این بار به جای اینکه رقابتهای برتریجویانه در مسابقات ورزشی و زورآزمایی جسمی به رقابت گذاشته شود، هریک از کشورها سعی میکردند تا اثبات کنند که از لحاظ علمی در چه جایگاهی قرار میگیرند. به واسطهی علاقهی کشورها برای برتری در مقایسهی علمی، نخستین مسابقات علمی با نام المپیاد پا به عرصهی وجود نهاد. سالها گذشت، جنگ سرد تمام شد، اما المپیادهای علمی جهان همچنان ادامه پیدا کرد و رفتهرفته نگاه کشورهای مختلف به المپیاد هم عوض شد.
مرجع اصلی برگزاری المپیادهای علمی در ایران کیست؟
در حال حاضر فقط باشگاه دانشپژوهان جوان، متولی برگزاری مراحل گوناگون المپیادهای علمی و آموزش دورهی تابستانه و انتخاب و اعزام تیمها به مسابقات جهانی است.